Chirii apartamente noi bucuresti

Piata de Chirii la apartamente noi din Bucuresti este la inceput. S-au construit foarte multe apartamente noi si multe dintre acestea finalizate, datorita conjuncturii economice, dar si datorita preturilor, pozitiei sau suprafetelor prost impartite, au ramas inca fara proprietar. Solutia pentru acestea este gasirea unui chirias. Astfel a aparut piata de chirii apartamente noi care pana acum era ca si inexistenta.

Chirii Apartamente Noi vs Chirii Apartamente Vechi.

Avem de ales intre chirii pentru apartamente noi sau optam pentru apartamente in blocuri vechi. Principalele avantaje la apartamente noi sunt:

  • Confortul sporit dat de suprafata utilizabila la apartamente noi
  • Izolatie fonica si termica mai buna
  • Instalatii noi si mobilier nou
  • Pretul la chirii apartamente noi este apropiat, uneori chiar la fel cu cel al chiriilor la apartametelor vechi
  • Ansambluri rezidentiale sau blocuri noi care ofera urmatoarele facilitati: contorizari separate la toate utilitatile, acces privat, paza 24h, siguranta cladirii in cazul unui cutremur, parcare acoperita si pazita si eventual acces la sala de fitness, centru spa, piscina, loc de joaca pentru copii, spatial verde special amenajat langa bloc, teren de tenis, etc care se gasesc la diferite proiecte noi imobiliare

Piata de chirii la apartamente noi este flexibila in ceea ce priveste pretul, conditiile inchirierii, timpul de inchiriat, precum si modalitatea de plata.

Bonus din partea unor investitori este posibilitatea cumpararii apartamentului inchiriat peste o anumita perioada de timp.

1 din 2 prefera apartamente noi

Unul din doi bucuresteni prefera apartamente noi. Un studiu imobiliar recent efectuat la ultimile targuri imobiliare din Bucuresti arata ca cei interesati sa cumpere o locuinta prefera una noua.

la ultimile evenimente imobiliare au fost mai putine persoane proprietare asupra unei locuinte fata de anul trecut. Ceea ce inseamna o crestere a cererii. Si este si normal in conditiile in care in ultimii 5 ani constructia de apartamente noi a fost redusa semnificativ fata de anii dinainte de criza, in timp ce nevoia de locuinte a ramas cel putin la fel de mare.

Circa 60% dintre tinerii cu varste intre 25 si 35 de ani sunt chiriasi, iar dintre acestia 30% platesc peste 300 euro chirie lunara. Daca mai punem cativa euro obtinem o rata la banca pentru 2-3 camere sau daca platim un avans mai mare obtinem rate mai mici  si putem spune ca acest procent se poate muta in apartamente noi chiar maine.

Rata prima casa vs chirie in bucuresti

Rata la un credit ipotecar la Prima Casa este mai mica decat o chirie intr-o zona buna. Programul prima casa a fost intotdeauna foarte bun pentru tineri pentru doua motive majore, dobanzi mici si avans de 5%.

Pe termen mediu si lung este mult mai avantajos sa cumperi acum apartamente noi daca ai un avans intre 5% si 25%, insa exista acea grija mai mare la venituri, o mobilitate scazuta si un grad mai mare de responsabilitate. Mentalitatea romaneasca iti spune cu o voce interioara ca trebuie sa fi proprietar, sa ai un loc al tau care iti da un sentiment de siguranta.

Inchirierea unui apartament insa aduce un grad de mobilitate ridicata, in caz ca ai probleme de venituri oricand te poti reloca mai la periferie sau treci de la doua camere la o garsoniera cu un pret ma scazut al chiriei, insa intotdeauna exista sentimentul de nesiguranta al locatiei. Te poti trezi ca proprietarul doreste marirea chiriei sau nu te mai vrea chirias. Piata nu este bine reglementata aici cum este de exemplu in Germania unde poti sta cu chirie intr-o locatie chiar si 20-30 de ani fara probleme.

Cu aproximativ 300 de euro poti deveni proprietarul unui apartament cu 2 camere intr-o zona semicentrala in Bucuresti si cu aproximativ aceasi bani gasesti de inchiriat 2 camere intr-o zona centrala aproape de metrou. In final totul depinde de intrebarea: vreau sa fiu proprietar sau vreau sa fiu chirias?

Apartamente Noi – Investitie cu plata din chirii

Da, se poate. Achizitia de apartamente noi cu o investitie minima si plata acestora din chirii exista si se face de catre anumite persoane fizice si juridice care gandesc pentru viitor. Modalitatea este simpla: identifici un apartament nou intr-o zona cu potential pentru chiriasi, accesezi un credit clasic ipotecar in lei cu un avans de 15% si fixezi perioada de ramburasare a creditului astfel incat rata lunara sa fie egala cu chiria lunara. In acest fel, apartamentul se achita integral din chirii, iar investitorul ramane cu locuinta in care a investit doar 15%, respectiv intre 4000 de euro si 15.000 euro in functie de apartamentul achizitionat.

Aceasta investitie este recomandata persoanelor cu copii mici care vor sa le asigure un apartament atunci cand vor creste mari sau persoanelor care nu au copii deloc si vor sa isi asigure o suma economisita peste 10-30 de ani cu o investitie minima, sau persoanelor juridice care gandesc pentru viitor si pot astfel sa faca o investitie minima in unu sau mai multe apartamente.

Cele mai atractive zone pentru o astfel de investitie sunt: Pantelimon, Victoriei, Drumul Taberei, Berceni, Vitan, Piata Romana, Unirii, Dristor, Titan, Floreasca si Obor. Toate aceste zone au un randament investitional intre 10% si 16% pentru garsoniere si intre 7.5% si 11% pentru 2 camere.

Cel mai mare risc al investitiei este practic gasirea unui chirias. Lunile in care apartamentul este liber poate constitui o problema daca acestea sunt multe. Ar mai fi deteriorarea apartamentului de chirias, dar chiar si in cazul materializarii unor astfel de riscuri, randamentul investitiei ramane foarte atractiv, in plus el ar putea creste prin aprecierea valorii locuintei, ca urmare a iesirii din criza si alinierii la preturile din Europa

Chiar şi în cazul materializării unora dintre riscuri, randamentul investiţiei tot ar rămâne atractiv, bătând în toate cazurile randamentul economisirii prin depozite bancare. În plus, randamentul ar putea creşte cu un pas important prin aprecierea valorii locuinţei si ca urmare a alinierii în timp la preţurile medii din Uniunea Europeana.